Jag växte upp med föräldrar som var mycket noga med vad vi åt. Jag hade med mig smörgåsar av hembakt grovt bröd med konstiga frön när de andra i klassen åt Skogaholmslimpa. Vi drack aldrig läsk och under en period köpte mamma bara godis från Hälsokostbutiken, godis som inte direkt var supergott. Vi åt nästan lite spartanskt i perioder. Men det var en fantastisk grund för goda vanor. Jag har aldrig blivit tröstad med socker istället för kramar. Mycket bra! Jag har aldrig ätit för att lugna mig när jag varit orolig.
Jag tycker att man ska ställa sig frågan “vad äter jag varje dag”?
Om du köper en semla i februari, du äter en kanelbulle någon gång när du går och fikar, en klick creme fraiche i soppan en fredagkväll etc - gör ingenting. Men vad/hur äter du varje dag?
Karins 30 simple rules:
-
Undvik salt. Använd mineralsalt eller åtminstone flingsalt, framför allt mindre mängd salt. Tänk på att en del mat innehåller mycket salt, framför allt korv, skinka, bacon mm. Vänj inte barnen vid för mycket salt. Undvik chips!
-
Undvik vitt bröd. Tänk på att snabba kolhydrater skapar ytterligare sockersug. Ät fiberrikt bröd, baka själv eller köp i ett bageri. Nu finns en massa alternativ med fiberrikt bröd bakat med t ex morötter. Ät råris, fullkornspasta, fullkornsbulgur.
-
Undvik socker. Ät hellre honung, russin och frukt. Ät inte godis med en massa färgämnen, konserveringsmedel och gelatin. Ät isåfall hellre choklad, helst mörk. I yogisk tradition har man ett enkelt råd: undvik de 3 västerländska vita gifterna. De är salt, vitt mjöl och vitt socker. Har du barn i hushållet, eller barnbarn - lär dem att begränsa socker genom att skapa alternativ.
-
Undvik färdiglagad mat eller fabriksbakat bröd eller kakor.
-
Köp aldrig mat i ett gatukök, såvida du inte befinner dig på landet och inget annat finns att äta.
-
Dra ner på rött kött. Ät mindre kött, mer grönsaker och/eller grovt bröd.
-
Börja med Meatless Monday. Lär dig att koka linser utan att koka sönder dem. Lär dig att laga till rotfrukter och sötpotatis i ugn - så gott!
-
Ät fet fisk.
-
Koka maten eller baka i ugn hellre än stek den i stekpanna.
-
Ät nötter och mandlar (om du inte är allergisk. Många nötallergiker kan äta cashewnötter, t ex, så försök hitta alternativ).
-
Drick vatten när du är törstig, vill du ha smak på vattnet smaksatt med citron, gurka eller apelsin. Drick inte juice om den inte är färskpressad och sockersnål. Drick aldrig läsk. Om du dricker läsk, bestäm innan hur mycket du “får” dricka. t ex 2 små burkar. Jag brukar ibland köpa hem cherry coke eller vanilla coke, som bara säljs på burkar. Istället för att ha en stor flaska Fanta eller Cola i kylen, som är frestande att bara gå och ta av.
-
Undvik aspartam!
-
Ät gärna yoghurt och fil hellre än att dricka mjölk - är skonsammare mot magen. Köp bara naturell yoghurt och fil som du smaksätter själv med bär eller frukt. Undvik lättfil och lättyoghurt.
-
Samla på dig ett gäng recept som du vet att du/ni gillar. Utveckla recepten. Gör egna anteckningar och skapa egna varianter - kanske vill du/ni byta ut någon särskild ingrediens. Involvera barnen!
-
Ta vara på rester. Skapa nya rätter av resterna.
-
Håll koll på ditt kylskåp! Låt inte rester ligga i halvfulla lådor. Varje vecka: gå igenom din kyl för att veta vad som finns, vad du ska ta reda på och/eller slänga. Rensa kylen innan du storhandlar. Det bästa är förstås att aldrig slänga mat. Var försiktig med att äta något som blivit dåligt.
-
Ge aldrig små barn uppvärmda rester.
-
Undvik lättprodukter. Ät fett som är bra, t ex olivolja och smör. Förbränn fettet du äter. Var inte för hård mot dig själv. Tänk på att fett är energi som är lagrad. Hjärnan klarar sig inte utan fett, bara en sån sak! Ibland blir vi så arga och äcklade av fett att vi nästan hatar oss själva. Hur många av oss har inte fantiserat om knivar att skära bort fett från våra lår med. Samarbeta med kroppen, jobba inte emot den.
-
Om du har problem med att frossa/hetsäta, eller försöker lugna dig själv med mat vid oro eller om du svälter dig - sök hjälp!
-
Ändra dina vanor - istället för att hoppa på dieter. Jag är personligen skeptisk till Viktväktarna men jag vet också människor som fått hjälp av den metoden.
-
Försök inte gå ner x antal kilo till ett visst datum. Bli vän med din kropp. Låt den berätta för dig hur den känner. Men låt den inte bestämma. Ät på bestämda tider, samma varje dag. Anpassa dig till din träning. Om du styrketränar och gör ett avbrott kommer du garanterat att gå upp i vikt. Var mentalt förberedd isåfall. Konditionsträna: gå långa promenader, cykla, spring, simma. Om du tröstar dig med mat/socker/godis, så kanske du måste göra en lista på vad du äter under en vecka. När började detta? Var det i samband med en jobbig period i ditt liv? Ät aldrig mycket mat innan du somnar.
-
Ät inte för stora portioner.
-
Förvara inte bananer i kylen. Låt dem ligga framme och mogna så att du kan äta dem när de är som godast.
-
Ät kokta ägg!
-
Ät något grönt varje dag. T ex bladspenat, persilja, grönkål, brysselkål, broccoli mm.
-
Om du vill testa att fasta - gör det i samband med en period med t ex yoga, meditation, självreflektion, skrivande, avskildhet. Fasta är inte en bantningskur. Din kropp kommer att gå ner i sparläge och antagligen återgå till din gamla vikt igen. Men det kan vara fantastiskt. Dock gör jag det inte när jag jobbar. Man blir blek, lite svag och får lätt huvudvärk.
-
Låt dig själv njuta ibland. Det är inget fel att t ex ha glass till efterrätt på helgen. Men att vräka i sig glass på vardagkvällar som tröst t ex, är inte hälsosamt.
-
Ha koll på ditt alkoholintag. Analysera dig själv. Sök hjälp om du behöver.
-
Drick grönt te.
-
Servera aldrig tomater eller en Brieost direkt från kylen. Båda ska ligga i rumstemperatur i några timmar innan du serverar.
Ge dig själv tystnad! Öva dig i att vara i tystnaden! Ta 5 - 10 min i taget!

0